Seboreik dermatit derinin yağlı olduğu bölgelerde egzama olmasıdır. Aslında alerji ve tahriş sebebiyle oluşan egzamadan farklı bir durumdur ama alerjik reaksiyon gibi göründüğü için yağlı egzama denmiştir. Tedavisinde alerjik reaksiyonlarda da kullanılan maddeler kullanılsa da farklı bir şekilde tedavi edilir.
Yağlı egzama krem, merhem, losyon ve solüsyonlarla tedavi edilir. Farklı formda olduğu gibi içerikleri de farklı olabilmektedir. Kullanılacak ilacın formu daha çok hastalığın bulunduğu yere göre değişir.
Yağlı egzama kremi daha çok saçsız bölgeler için üretilir. Yüz, vücut, kulak gibi alanlarda daha çok merhem ve krem formları tercih edilirken, saç, sakal, kaş gibi kıllı bölgelerde losyon ve solüsyonlar tercih edilir. Bunların arasındaki fark şöyledir; merhem ve kremler koyu kıvamlıdır, losyonlar ve solüsyonlar daha sıvı kıvamdadır.
Saçlı deri dışındaki yağlı egzama için kortizonlu merhemler veya Pruzon merhem gibi bitkisel kortizon (fito steroid) içeren merhemler kullanılmaktadır. Diğer katkı maddeleri benzer olsa da bitkisel kortizon içeren merhemler yan etki yapmamaları avantajı sebebiyle tercih edilebilir.
Saçlı derideki yağlı egzama krem değil solüsyonlarla tedavi edilir. Deride olduğu gibi kafa derisinde de kortizonlu ve bitkisel kortizon içeren losyon veya solüsyonlar kullanılır. Bitkisel kortizon olarak en fazla kullanılan hammadde meyan kökü extraktıdır ve tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır.
Bitkisel kortizonların tercih edilmesinin en önemli sebebi kortizonun deride incelme, kızarma, kılcal damar oluşması gibi uzun süre kullanımda kalıcı olan yan etkileridir. Kortizon içeren kremler 3-5 günden daha uzun süre kullanılmazken bitkisel kortizonlar uzun süre kullanılabilir ve deride incelme, kızarma, kılcal damar oluşması gibi yan etkiler olması beklenmez.
Yorum yapılmamış